Yngve I  

Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB) se

Alias Zobel

Stamhistorik - stolinjen

Här visas utvalda hästar ur Yngve I's stolinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Yngve I stammar från i rakt nedstigande led.

Stolinjen sträcker sig 6 generationer bakåt från Yngve I räknat.

mor
f.1914 †1934
Hermelina II behölls på Almdala under hela sitt liv.
Avelsvärde A , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
mormor
f.1896 †1916
Importerad till Sverige från Hannover. Tillhörig Nils Persson, Almdala Dagstorp.

Stamhistorik - hingstlinjen

Här visas utvalda hästar ur Yngve I's hingstlinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Yngve I stammar från i rakt nedstigande led.

Hingstlinjen sträcker sig 16 generationer bakåt från Yngve I räknat.

far
f.1916 †1940
Importerad 1918 till Flyinge. Dödad 1940.

I avel 1919-40.
Far till hingstarna Lage, Primo, Rustibus, Vandel, Vatel, Yama och Yngve I samt 50 stamboksförda ston.
farfarsfarfarsfar
f.1870 †1884
Tillhör Stuteri Graditz stambok.

Ldb. Rastenburg fram till 1876
Hptb. Beberbeck 1877-1884.
farfarsfarfarsfarfarsfar
f.1850 †1870
Första engelska Triple Crown-vinnaren

Vann Ascot Gold Cup 1854
Tävlingsresultat G: Grupp 1   
8 generationer bak
f.1834
17 starter, 9 vinster

Vann Liverpool Palatine Handicap Stakes, Nottingham Cup
10 generationer bak
f.1809
11 generationer bak
f.1796 †1821
21 starter, 15 vinster.

Vann:
October Oatlands Stakes 1800
12 generationer bak
f.1782
13 generationer bak
f.1767
Vann 14 lopp, inklusive 2 King's Plate
14 generationer bak
f.1748 †1781
Matchem var en ganska liten hingst (14 hands och 3 tum). Många av hans avkommor blev fuxar och svarta, och några är registrerade som stickelhåriga utan att ha haft stickelhåriga mödrar. Det gissas därför att han bar på rabicano-genen. Han hade också "Matchem arms", 2-3 vita ränder i svansroten.
15 generationer bak
f.1734 †1756
Cade blev moderslös när han var bara 10 dagar gammal, och ska ha fötts upp som flaskföl på komjölk.

Vann Royal Plate of 100gs på Newmarket i april 1740.
16 generationer bak
f.1724 †1753
Godolphin Arabian var tillsammans med Byerley Turk och Darley Arabian en av hingstarna som grundlade världens snabbaste hästras, det engelska fullblodet. Han kallades även Godolphin Barb då man tror att han kan ha varit en Berberhäst.

Godolphin Arabian föddes 1724 i norra Afrika, som är Berberhästens hemland, och han fördes till Europa som en gåva till den franska kungen Ludvig XV av sultanen i Marocko. Men kungen tyckte inte att hästen såg mycket ut för världen och såldes vidare som vagnshäst i Paris, ända fram till engelsmannen Lord Godolphin hittade honom och insåg att han var en felbedömd klasshingst och köpte loss honom. Han tog med Godolphin Arabian tillbaka till England där han blev avelshingst på ett stuteri för kapplöpningshästar.

Lord Godolphins stuteri Gog Magog låg i Cambridgeshire. Han köptes egentligen för att användas till vad som kallades för teaser, dvs en hingst som testar ifall stona är brunstiga. Istället slutade det med att Godolphin Arabian utmanade den egentliga avelshingsten Hobgoblin om stoet Roxana och vann. Med henne fick han två hingstar vid namn Lath och Cade, varav Cades avkomma Matchem kom att representera den tredje linjen i fullblodet.

Lord Godolphin menade alltid att Godolphin Arabian var ett äkta Arabiskt fullblod och han blev ofta avmålad så. Men många menade att hästen egentligen var en Berberhäst på grund av sitt tunisiska ursprung. Därför kallades han ibland Godolphin Barb. Men enligt målningar hade Godolphin Arabian en högt satt svans och inåtbuktande nosrygg vilket inte alls är karaktäristiskt med Berberhästen, utan med araben. Godolphin Arabian hade en favoritkamrat. Grimalkin, som var en katt och som man ofta ser på målningar av Goldophin Arabian.

Godolphin Arabian sägs ursprungligen ha hetat Shami, och beskrevs i Frankrike av Vicomte de Manty som vacker om än halvsvulten och med besvärligt temperament.

Godolphin Arabian dog vid 29 års ålder. Han begravdes på Gogmagog vid en gångstig som ledde till hans stall. En sten av granit restes över hans grav, men Lord Godolphin tyckte inte att hans historia gick att skriva in, så det blev ingen inskrift på den.

Under 22 avelsår blev det ”bara” 90 föl efter Godolphin Arabian, hingstlinjen uppkallad efter sonsonen Matchem (den minst utbredda) men förekommer oftast i stamtavlorna.