Nestor  

Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB) se

Stamhistorik - stolinjen

Här visas utvalda hästar ur Nestor's stolinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Nestor stammar från i rakt nedstigande led.

Stolinjen sträcker sig 28 generationer bakåt från Nestor räknat.

mor
f.1964
Tillhörig Börje Johansson, Ekenäs, Kil t.o.m. 1972, därefter Johansson & Co, Ekenäs, Kil.
Tävlingsresultat H: MSV   
Avelsvärde B , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
mormor
f.1955
Tillhörig Birger Adolfsson, Stora Sundby gård, Stora Sundby.
Avelsvärde A , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
mormorsmor
f.1940 †1960
Avelsvärde A , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
mormorsmormor
f.1935 †1943
Inköpt genom remonteringsväsendet (ej lån).

Dödad 1943
Avelsvärde AB , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
mormorsmormorsmor
f.1914 †1936
Ägdes av uppfödaren hela sitt liv.

Kompletteringar avkommelistan:
1929 gall
1931 gall
1936 dött föl efter ej angiven hingst
Avelsvärde A , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
mormorsmormorsmormor
f.1901 †1916
Importerad till Sverige av Löjtnant S. Axell vid Kavalleriregemente nr 5.

Stamhistorik - hingstlinjen

Här visas utvalda hästar ur Nestor's hingstlinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Nestor stammar från i rakt nedstigande led.

Hingstlinjen sträcker sig 20 generationer bakåt från Nestor räknat.

far
f.1952 †1972
Tillhörig Flyinge.

Jarramas har flera framstående hopphästar bland sina avkommor. Han brukade visas upp under Flyingedagarna genom att löshoppa hinder på två meter.

I avel 1955-71.
farfar
f.1939 †1963
Strax innan Rysslands invasion av Tyskland 1944 bestämde man att evakuera Trakehnens centralstuteri. Alla hästar drevs i konstant trav i över 1200km i det sargade krigslandskapet från Trakehnen till Västtyskland i sträng vinterkyla. Man flydde för sina liv, och hade ingen tid att stanna då ston kastade sina föl, eller skadades.

Bara 100 hästar av de 800 hästarna från starten klarade sig in i Västtyskland. Heristal var en av de hästar som överlevde den enorma marschen.

Importerad till Flyinge från Trakehnen 1948 tillsammans med Heinfried 206.

Exteriört utlåtande:
"Långa linjer, ädel med mycken karaktär. Mycket torra och goda ledgångar. Breda, korta skenor. Goda rörelser. Mycket gott temperament."

I avel 1948-63.
farfarsfar
f.1926
Strax innan Rysslands invasion av Tyskland 1944 bestämde man att evakuera Traehnens centralstuteri. Alla hästar drevs i konstant trav i över 1200km i det sargade krigslandskapet från Trakehnen till Västtyskland i sträng vinterkyla. Man flydde för sina liv, och hade ingen tid att stanna då ston kastade sina föl, eller skadades. Bara 100 hästar av de 800 från starten klarade sig in i Västtyskland. Hyperion tillhörde den grupp av hingstar som evakuerades sist och hör till de hästar som stupade eller försvann under evakueringen.
farfarsfarfar
f.1916
Dampfross föddes hos en privat uppfödare i Ostpreussen. Han köptes av trakehnens centralstuteri 1923 och stod där som huvudbekällare fram till 1933.

Dampfross hade mycket gott temperament, tre mycket goda gångarter, god hälsa och var mycket lätthanterad. Kort sagt en mycket god hingst. Han efterlämnade inte mindre än 38 godkända hingstar och 35 av hans döttrar användes som avelsston på Trakehnens centralstuteri.
10 generationer bak
f.1847
I avel på HG Trakehnen 1852-1854. Såldes på auktion 1854 pga att han inte ville betäcka.
11 generationer bak
f.1832
Mündig var en någorlunda framgångsrik galoppör som avslutade sin karriär och sattes in i avelsboxen efter säsongen som treåring. På stuteriet blev han mycket oregerlig och direkt farlig i sitt temperament, och lyckades vid ett av sina anfall till och med döda en människa.

I avel på Hauptgestüt Trakehnen
12 generationer bak
f.1809
14 generationer bak
f.1790
Vann
Prince's Stakes
Claret Stakes
King's Plate
Country Plate
16 generationer bak
f.1764 †1789
Eclipse var en legendarisk kapplöpningshäst som vann alla lopp han ställde upp i. Han föddes i den stora solförmörkelsens år 1764. Exakt var han föddes är oklart, men troligast var det på Cranborne Lodge Stud i Windsor Park, Berkshire, som ägdes av Prins William Augustus, Duke of Cumberland.

Det första löpet Eclipse sprang hölls i Epsom, i maj 1769. Det var vid detta tillfälle som Kapten Denis O’Kelly myntade uttrycket “Eclipse först och sen ingenting”, och publiken ropade sedan detta varje gång han tävlade.
Eclipse vann alla sina 18 löp utan minsta ansträngning. Övriga hästägare var väldigt tveksamma till att låta sina hästar mäta sig med honom, och åtta av hans löp vanns på walkover.

1771 pensionerades Eclipse från galoppbanan p g a sin överlägsenhet. Han sattes i avel och blev far till tre Derby vinnare, men det var hans förmåga att ge avkommor som var väl anpassade till de nya kortare löpen för två- och treåringar, som gav honom en plats i historieböckerna.

Efter sin död vid 24-års ålder pga kolik, obducerades Eclipses kropp av en professor vid Veterinary College of London, för att försöka förstå hemligheten bakom hans otroliga karriär – det bestämdes att hans stora hjärta pumpade blod mer effektivt runt hans kropp, medans hans bakben gav ett ordentligt påskjut.
Professorn bestämde också officiellt Eclipses mankhöjd till 164.6cm (16.6hh).

Skelettet av Eclipse ägs fortfarande av Royal Veterinary College och kan skådas på National Horseracing Museum i Newmarket.

Eclipse blod rinner i 80% av alla fullblod idag, och varenda Triple Crown vinnare, i alla länder, är avkomlingar till honom.
17 generationer bak
19 generationer bak
f.1716
Bartlet's Childers var helbror till den obesegrade Flying Childers, men blev själv aldrig tränad för start.

Han blev kallad Bleeding Childers eftersom han ofta blödde från näsborrarna (trolig EIPH).
20 generationer bak
f.1700
Ursprungligt namn Ras el Fedowi.

Renrasig arab, men hans stamtavla gick förlorad- eller blev aldrig nedskriven- vid hans ankomst till England.
Köptes i Aleppo 1704 av Thomas Darley åt dennes far Richard Darley, Aldby Park, utanför York.

En av de tre ursprungliga fullblodshingstarna.