Hamptonxx  

Engelskt Fullblod gb

Stamhistorik - stolinjen

Här visas utvalda hästar ur Hampton's stolinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Hampton stammar från i rakt nedstigande led.

Stolinjen sträcker sig 13 generationer bakåt från Hampton räknat.

mormorsmor
f.1843

Stamhistorik - hingstlinjen

Här visas utvalda hästar ur Hampton's hingstlinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Hampton stammar från i rakt nedstigande led.

Hingstlinjen sträcker sig 12 generationer bakåt från Hampton räknat.

farfarsfar
f.1831
Vann Ascot Gold Cup 1836 och 1837
Tävlingsresultat G: Grupp 1   
farfarsfarfar
f.1822 †1844
7 starter, fem vinster.
farfarsfarfarsfarfar
f.1790
farfarsfarfarsfarfarsfar
f.1773
8 generationer bak
f.1764 †1789
Eclipse var en legendarisk kapplöpningshäst som vann alla lopp han ställde upp i. Han föddes i den stora solförmörkelsens år 1764. Exakt var han föddes är oklart, men troligast var det på Cranborne Lodge Stud i Windsor Park, Berkshire, som ägdes av Prins William Augustus, Duke of Cumberland.

Det första löpet Eclipse sprang hölls i Epsom, i maj 1769. Det var vid detta tillfälle som Kapten Denis O’Kelly myntade uttrycket “Eclipse först och sen ingenting”, och publiken ropade sedan detta varje gång han tävlade.
Eclipse vann alla sina 18 löp utan minsta ansträngning. Övriga hästägare var väldigt tveksamma till att låta sina hästar mäta sig med honom, och åtta av hans löp vanns på walkover.

1771 pensionerades Eclipse från galoppbanan p g a sin överlägsenhet. Han sattes i avel och blev far till tre Derby vinnare, men det var hans förmåga att ge avkommor som var väl anpassade till de nya kortare löpen för två- och treåringar, som gav honom en plats i historieböckerna.

Efter sin död vid 24-års ålder pga kolik, obducerades Eclipses kropp av en professor vid Veterinary College of London, för att försöka förstå hemligheten bakom hans otroliga karriär – det bestämdes att hans stora hjärta pumpade blod mer effektivt runt hans kropp, medans hans bakben gav ett ordentligt påskjut.
Professorn bestämde också officiellt Eclipses mankhöjd till 164.6cm (16.6hh).

Skelettet av Eclipse ägs fortfarande av Royal Veterinary College och kan skådas på National Horseracing Museum i Newmarket.

Eclipse blod rinner i 80% av alla fullblod idag, och varenda Triple Crown vinnare, i alla länder, är avkomlingar till honom.
9 generationer bak
11 generationer bak
f.1716
Bartlet's Childers var helbror till den obesegrade Flying Childers, men blev själv aldrig tränad för start.

Han blev kallad Bleeding Childers eftersom han ofta blödde från näsborrarna (trolig EIPH).
12 generationer bak
f.1700
Ursprungligt namn Ras el Fedowi.

Renrasig arab, men hans stamtavla gick förlorad- eller blev aldrig nedskriven- vid hans ankomst till England.
Köptes i Aleppo 1704 av Thomas Darley åt dennes far Richard Darley, Aldby Park, utanför York.

En av de tre ursprungliga fullblodshingstarna.