Bäckdalens Carat  

Shetlandsponny se

Bäckdalens Carat är en valack som föddes 2009 i Sverige.

----*----
----*----

Färganlag

På lokus E, extension (svart), har Bäckdalens Carat en enkel uppsättning av av allelen E från sin far eller mor (svart anlag). Det är ett dominant anlag, så även om det bara finns i en uppsättning så ger det full effekt Svart anlag gör att det kan bildas svart pigment (eumelanin) i hårremmen. Pigmentet kan antingen vara uniformt över hela kroppen, som en svart häst, eller begränsas till vissa områden av andra gener.

På lokus A, agouti, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen a från båda sina föräldrar (saknar agoutianlag) Aguti-anlaget begränsar svart färg (eumelanin) till områden som exempelvis man, svans och ben. Beroende på vilken allel som sitter på detta lokus begränsas den svarta färgen olika hårt.

På lokus G, grey, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen g från båda sina föräldrar (saknar skimmelanlag) Skimmelanlaget ger en hårrem som grånar med hästens ålder. En del blir så småningom helt kritvita i pälsen, andra blir endast grå i varierande omfattning.

På lokus To, tobiano (dorsalskäck), har Bäckdalens Carat en enkel uppsättning av av allelen to från sin far (saknar tobianoanlag). Han har också fått en enkel uppsättning av av allelen To från sin mor (tobianoanlag). Det är ett dominant anlag, så även om det bara finns i en uppsättning så ger det full effekt Tobiano-anlaget ger vita fläckar som breder ut sig över grundfärgen från ryggsidan.

På lokus O, frame overo, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen o från båda sina föräldrar (saknar overoanlag) Frame overo anlaget är ett skäckanlag som ger en häst vita, oftast horisontalt orienterade, fält i grundfärgen på bålens och halsen sidor, ofta vita ansikten. Dubbla LWO-anlag är dödligt.

På lokus Sw, splashed white, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen sw från båda sina föräldrar (saknar splashed white-anlag) Skäckanlaget splashed white ger ofta intrycket att hästen blivit "doppad i vit färg", oftast med stora vita tecken i ansiktet.

På lokus Sw1, splash-1, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen sw-1 från båda sina föräldrar (saknar splashed 1-anlag) Splash 1-anlaget är en mutering av overo-anlaget.

På lokus Sw2, splash-2, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen sw-2 från båda sina föräldrar (saknar splashed 2-anlag) Splash 2-anlaget är en mutering av overo-anlaget. Dubbla Sp2-anlag kan vara dödligt (producerar eventuellt ej livsdugliga föl).

På lokus Sb, sabino (strumpskäck), har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen sb från båda sina föräldrar (saknar sabinoanlag) Sabino-anlaget ger ofta stora vita tecken och vita/stickelhåriga fläckar under magen eller på andra ställen på kroppen.

På lokus Sb1, sabino-1, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen sb1 från båda sina föräldrar (saknar sabino-1-anlag) Sabinoanlag 1 är ett anlag som man funnit genen för som inte det sabinoanlag (Sb) som finns hos t.ex. arab, clydesdale m.fl.

På lokus Lp, leopard, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen lp från båda sina föräldrar (saknar leopardanlag) Leopardtigreringsgenen avgör att hästen får vita hår i tigreringsmönster. Genen är ofullständigt dominant, så två anlag ger mer vitt än ett. Hur sedan tigreringsmönstret ser ut avgörs av en mängd olika modifikationsgener.

På lokus PAT1, pattern-1, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen pat1 från båda sina föräldrar (saknar pattern 1-anlag) Pattern-1 är en mutation av leopardtigreringsgenen. PATN1 syns oftast inte så mycket med ett hetrozygot leopardtigreringsanlag, men med ett homozygot anlag begränsar det mängden fläckar i tigreringen.

På lokus Z, silver, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen z från båda sina föräldrar (saknar silveranlag) Silver-anlaget ljusar upp det svarta färgämnet eumelanin. Hästar med svart grundfärg blir chokladfärgade med ljus man och svans eller silverfärgade.

På lokus Ch, champagne, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen ch från båda sina föräldrar (saknar champagneanlag) Champagne-anlaget bleker svart pigment till chokladbrunt och rött pigment till champagnegult. En champagnefärgad häst har mycket fräknig hud, och som föl har de blå ögon.

På lokus Prl, pearl, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen Prl från båda sina föräldrar (pearlanlag) Pearl-anlaget är en ovanlig blekgen som bleker rött pigment. Pearl-anlaget förstärker även cream-anlag om båda dessa anlag finns. Peal är högst troligt en recessiv allel på gulanlaget, inte en separat gen.

På lokus Mu, mushroom, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen mu från båda sina föräldrar (saknar mushroomanlag) Mushroom-anlaget är en blekgen som ännu inte kartlags, men den verkar vara reccessiv och påverkar endast det röda pigmentet.

På lokus W, white, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen w från båda sina föräldrar (saknar konstantskimmelanlag) Konstantskimmelanlaget ger rosa hud, vit päls och mörka ögon. Dubbla konstantskimmelanlag är dödligt (foster resorberas eller dör i livmodern).

På lokus F, flaxen, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen f från båda sina föräldrar (saknar flaxanlag) Flax-genen bleker man och svans på rödfärgade hästar ljusa. Flaxgenen är ännu inte fullt kartlagd. Tidigare har man trott att flaxanlaget var recessivt, så att två flaxfuxar alltid ger flaxfuxavkommor, men statistiken visar att så inte är fallet

På lokus Rab, rabicano, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen rab från båda sina föräldrar (salmar rabicanoanlag) Rabicano-anlaget ger vita stickelhår, framför allt i början av svansroten och flankerna. Det brukar synast mest på rött pigment.

På lokus Br, brindle-1, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen br1 från båda sina föräldrar (saknar brindleanlag) Brindle 1-anlaget ger med en aktiv allel ston med en randig färg på pälsen, och där randningarna även har olika textur.

På lokus Pa, pangarré, har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen pa från båda sina föräldrar (saknar pangarréanlag) Pangarré-anlaget ger på svarta hästar ljusrött/gult vid nos, runt ögon, flank och insida lår.

På lokus Rn, roan (stickelhårig), har Bäckdalens Carat en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen rn från båda sina föräldrar (saknar roananlag) Roan-anlaget blandar hästens grundfärg med vita hår, dvs stickelhårig eller konstantskimmel. Dubbla Rn-anlag kan vara dödligt.

placeholder image
----*----
Bäckdalens Carat har inga avkommor registrerade i Hästkatalogen. Lägg till avkomma
Stuart van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Kovin van Malang  nl

Shetlandsponny

Zenith van Stal Noord-Zuid  nl

Shetlandsponny

Romany Victory  gb

Shetlandsponny

New Park Poppet  gb

Shetlandsponny

Daisy van Malang  nl

Shetlandsponny

Newton van Dorpzicht  nl

Shetlandsponny

Mirjam van Malang  nl

Shetlandsponny

Hanneke van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Winston L.H.  nl

Shetlandsponny

Kismet van Bunswaard  nl

Shetlandsponny

Juggle of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Annette van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Nick van de Ruif  nl

Shetlandsponny

Nicoline van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Ginza  se

Shetlandsponny

Ytterhalls Mistral  se

Shetlandsponny

Capone-Fire  se

Shetlandsponny

Jolly Roger of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Teresia  se

Shetlandsponny

Ytterhalls Evita  se

Shetlandsponny

Furunäs Porfyr  se

Shetlandsponny

Ytterhalls Akleja  se

Shetlandsponny

Smevallens Geisha  se

Shetlandsponny

Ytterhalls Kanon  se

Shetlandsponny

Watson van Bunswaard  nl

Shetlandsponny

Ytterhalls Akleja  se

Shetlandsponny

Sharon  se

Shetlandsponny

Timothy van Stal Geerhof  nl

Shetlandsponny

Agree van Spuitjesdom  nl

Shetlandsponny