Stuart van de Zandkamp  RS 483 , NL-V 821484

Shetlandsponny nl

Stuart van de Zandkamp är en hingst som föddes 2002 i Holland.

Stuart van de Zandkamp föddes upp av G. Groeneveld.

----*----
----*----

Färganlag

På lokus E, extension (svart), har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen E från sin far (svart anlag). Det är ett dominant anlag, så även om det bara finns i en uppsättning så ger det full effekt. Han har också fått en enkel uppsättning av av allelen e från sin mor (saknar svart anlag) Svart anlag gör att det kan bildas svart pigment (eumelanin) i hårremmen. Pigmentet kan antingen vara uniformt över hela kroppen, som en svart häst, eller begränsas till vissa områden av andra gener.

På lokus A, agouti, har Stuart van de Zandkamp en homozygot (dubbel) uppsättning av av allelen a från båda sina föräldrar (saknar agoutianlag) Aguti-anlaget begränsar svart färg (eumelanin) till områden som exempelvis man, svans och ben. Beroende på vilken allel som sitter på detta lokus begränsas den svarta färgen olika hårt.

På lokus O, frame overo, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen o från sin far eller mor (saknar overoanlag) Frame overo anlaget är ett skäckanlag som ger en häst vita, oftast horisontalt orienterade, fält i grundfärgen på bålens och halsen sidor, ofta vita ansikten. Dubbla LWO-anlag är dödligt.

På lokus Sw, splashed white, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen sw från sin far eller mor (saknar splashed white-anlag) Skäckanlaget splashed white ger ofta intrycket att hästen blivit "doppad i vit färg", oftast med stora vita tecken i ansiktet.

På lokus Sw1, splash-1, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen sw-1 från sin far eller mor (saknar splashed 1-anlag) Splash 1-anlaget är en mutering av overo-anlaget.

På lokus Sw2, splash-2, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen sw-2 från sin far eller mor (saknar splashed 2-anlag) Splash 2-anlaget är en mutering av overo-anlaget. Dubbla Sp2-anlag kan vara dödligt (producerar eventuellt ej livsdugliga föl).

På lokus Sb, sabino (strumpskäck), har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen sb från sin far eller mor (saknar sabinoanlag) Sabino-anlaget ger ofta stora vita tecken och vita/stickelhåriga fläckar under magen eller på andra ställen på kroppen.

På lokus Sb1, sabino-1, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen sb1 från sin far eller mor (saknar sabino-1-anlag) Sabinoanlag 1 är ett anlag som man funnit genen för som inte det sabinoanlag (Sb) som finns hos t.ex. arab, clydesdale m.fl.

På lokus Lp, leopard, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen lp från sin far eller mor (saknar leopardanlag) Leopardtigreringsgenen avgör att hästen får vita hår i tigreringsmönster. Genen är ofullständigt dominant, så två anlag ger mer vitt än ett. Hur sedan tigreringsmönstret ser ut avgörs av en mängd olika modifikationsgener.

På lokus PAT1, pattern-1, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen pat1 från sin far eller mor (saknar pattern 1-anlag) Pattern-1 är en mutation av leopardtigreringsgenen. PATN1 syns oftast inte så mycket med ett hetrozygot leopardtigreringsanlag, men med ett homozygot anlag begränsar det mängden fläckar i tigreringen.

På lokus Z, silver, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen z från sin far eller mor (saknar silveranlag) Silver-anlaget ljusar upp det svarta färgämnet eumelanin. Hästar med svart grundfärg blir chokladfärgade med ljus man och svans eller silverfärgade.

På lokus Ch, champagne, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen ch från sin far eller mor (saknar champagneanlag) Champagne-anlaget bleker svart pigment till chokladbrunt och rött pigment till champagnegult. En champagnefärgad häst har mycket fräknig hud, och som föl har de blå ögon.

På lokus Prl, pearl, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen Prl från sin far eller mor (pearlanlag) Pearl-anlaget är en ovanlig blekgen som bleker rött pigment. Pearl-anlaget förstärker även cream-anlag om båda dessa anlag finns. Peal är högst troligt en recessiv allel på gulanlaget, inte en separat gen.

På lokus Mu, mushroom, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen mu från sin far eller mor (saknar mushroomanlag) Mushroom-anlaget är en blekgen som ännu inte kartlags, men den verkar vara reccessiv och påverkar endast det röda pigmentet.

På lokus W, white, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen w från sin far eller mor (saknar konstantskimmelanlag) Konstantskimmelanlaget ger rosa hud, vit päls och mörka ögon. Dubbla konstantskimmelanlag är dödligt (foster resorberas eller dör i livmodern).

På lokus F, flaxen, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen f från sin far eller mor (saknar flaxanlag) Flax-genen bleker man och svans på rödfärgade hästar ljusa. Flaxgenen är ännu inte fullt kartlagd. Tidigare har man trott att flaxanlaget var recessivt, så att två flaxfuxar alltid ger flaxfuxavkommor, men statistiken visar att så inte är fallet

På lokus Rab, rabicano, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen rab från sin far eller mor (salmar rabicanoanlag) Rabicano-anlaget ger vita stickelhår, framför allt i början av svansroten och flankerna. Det brukar synast mest på rött pigment.

På lokus Br, brindle-1, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen br1 från sin far eller mor (saknar brindleanlag) Brindle 1-anlaget ger med en aktiv allel ston med en randig färg på pälsen, och där randningarna även har olika textur.

På lokus Pa, pangarré, har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen pa från sin far eller mor (saknar pangarréanlag) Pangarré-anlaget ger på svarta hästar ljusrött/gult vid nos, runt ögon, flank och insida lår.

På lokus Rn, roan (stickelhårig), har Stuart van de Zandkamp en enkel uppsättning av av allelen rn från sin far eller mor (saknar roananlag) Roan-anlaget blandar hästens grundfärg med vita hår, dvs stickelhårig eller konstantskimmel. Dubbla Rn-anlag kan vara dödligt.

placeholder image
----*----

Avkommor

Stuart van de Zandkamp har följande avkommor i hästkatalogen:

Kovin van Malang  nl

Shetlandsponny

Zenith van Stal Noord-Zuid  nl

Shetlandsponny

Romany Victory  gb

Shetlandsponny

Fairy Viking  gb

Shetlandsponny

Wild Cherry of Nashes  gb

Shetlandsponny

New Park Poppet  gb

Shetlandsponny

Birling Spitfire  gb

Shetlandsponny

Ardmair Colline  gb

Shetlandsponny

Daisy van Malang  nl

Shetlandsponny

Newton van Dorpzicht  nl

Shetlandsponny

Rosson of Transy  gb

Shetlandsponny

Fluke of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Mirjam van Malang  nl

Shetlandsponny

Hunter van Bunswaard  nl

Shetlandsponny

Beatrix van het Johanna's Hof  nl

Shetlandsponny

Hanneke van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Winston L.H.  nl

Shetlandsponny

Kismet van Bunswaard  nl

Shetlandsponny

Golden Fleece of Annandale  gb

Shetlandsponny

Kipper of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Juggle of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Fireball of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Juanita of Marshwood  gb

Shetlandsponny

Annette van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Nick van de Ruif  nl

Shetlandsponny

North Wells Golden Roussel  gb

Shetlandsponny

Dunstall Delight  gb

Shetlandsponny

Nicoline van de Zandkamp  nl

Shetlandsponny

Favoriet van Wolferen  nl

Shetlandsponny

Hariette van Rozendaal  nl

Shetlandsponny