Nichabox  

Arabiskt fullblod (ökenfödd) lb

Nichab är ett sto som föddes 1/1 1818 i Libanon.

----*----
----*----

Kuriosa

Ägd av franska staten. Under sina 21 år i avelsboxen lämnade hon 15 avkommor, 7 hingstar och 8 ston. 8 av dem var renrasig resten angloaraber.

Nichabs sista sex föl var alla stoföl. Fem av hennes stoavkommor användes i aveln.

Nichab föddes i Libanon vid ett stuteri vid klostret Alba som Lady Stanhope hade grundat. Hennes mor var ett framstående sto med långa anor som man spårats till Salomons ston även om stammen sedemera blev bortglömd. Även hennes far var en av Arabiens mest kända hingstar för tiden, ägd av Sheik Bechir.

Nichab blev erbjuden av Lady Stanhope till Napoleon, eftersom man spått henne att Nichab var en häst endast för världens mest förstklassiga krigare. Men ödet ville annorlunda då Napoleon därefter förlorade i Waterloo, så Nichab blev kvar.

Så småningom kom en agent för den franska stuteriförvaltningen på ett officiellt besök hos Lady Stanton, och då valde Lady Stanton att ge Nichab till denne, och Nichab kom via överste de Portes syriska expedition till Frankrike.

I Frankrike köptes hon för 16000 Franc av Hertiginnan von Angoulême. Hertiginnans stallmästare blev mycket förtjust i henne och skötte henne personligen. Och allt gick bra så länge det inte handlade om ridning. Hon var mycket foglig och lätt att hantera från marken, men så fort ryttaren tog tag i tyglarna och satte foten i stigbygeln flög hon i luften och skenade. Trots tålamod och ihärdiga försök lyckades man inte under två år att rida in henne.

Efter att man gett upp försöken gav man stuteriförvaltningen möjlighet att köpa Nichab. Hon hamnade då i Normandie på Le Pin, där hon stannade till 1833. Därefter flyttades hon till Pompadour där hon blev kvar till sin död.

Anlag

Anlag som är angivna eller beräknade på Nichabs och hennes familjs anlag och fenotyper, läs mer här.

(E)/(a)/(gG)/(C)
placeholder image

Avkommor

Nichab har följande avkommor i hästkatalogen: