Om Hästkatalogen

Varför, hur och vem

Välkommen till Hästkatalogen!

Du ska känna dig hjärtligt välkommen till mitt ideella projekt "hästkatalogen"! Katalogen har funnits i en alltjämt växande omfattning sedan 2009. Målet med det här projektet är att skapa ett användbart verktyg för människor involverade i eller intresserade av den svenska hästaveln.

Till en början har jag inriktat mig främst på halvblodsaveln då denna ligger mig själv närmast, men i framtiden bygger jag gärna ut katalogen för att ge den bättre support även för andra raser.

Vad är hästkatalogen?

Hästkatalogen består av en databas där alla har möjlighet att lägga in information om sina och andras hästar. Det krävs inget medlemskap för att lägga in och förändra information i katalogen, men all information kontrolleras manuellt för att undvika de största grodorna. Skulle det visa sig att detta system inte fungerar bra kan hästkatalogen framöver förändras till att kräva medlemskap och/eller ha ökad moderering av uppgifter.

Vad händer i framtiden?

Projektet är långt ifrån klart. Det går idag att bläddra i databasen och göra enkla sökningar efter hästar, få information, bilder, stamtavlor, stolinjer och avkommelistor till både ston och hingstar samt att se en del statistik över olika raser och stofamiljer. Jag har många stora och små planer på hur katalogen ska byggas ut och göras mer intressant och användbar. Eventuellt ligger även i framtiden en utbyggnadsfas som innebär möjligheter för uppfödare, stuterier, unghästubildare, hingsthållare och andra intressentera att lägga in och uppdatera information om just sin avel.

Har du egna idéer och funderingar på vad du skulle vilja fanns i hästkatalogen, tveka inte att ta kontakt med mig via hästkatalogens facebooksida!

Rakel 5 år

Vem är då jag?

Jag heter Mia Ingmarsdotter och är bosatt i Västra Götalands län. I ryggsäcken har jag dock med mig en stor dos livslångt hästintresse. Jag har haft egna hästar i 39 år och har tävlat i framför allt fälttävlan upp till SM-nivå på både ponny och häst innan jag gjorde avbrott för högskolestudier. Under studietiden väcktes intresset för avel och våra svenska stostammar. Detta nyväckta intresse i kombination med min fascination för statistik och spirande php- och databaskunskaper blev startskottet för hästkatalogen.

Idag arbetar jag med bland annat webbutveckling och håller på med hästar - ridning och lite körning - på hobbynivå. Hästkatalogen jobbar jag på det så fort jag får några sekunder över mellan jobb, hus, hästar och allt annat som måste hinnas med, så det är en del saker som inte funkar riktigt som det ska och annat som bara är fixat tillfälligt, men förhoppningsvis får du ändå en trevlig upplevelse av katalogen!