Florence Stephens

Född 5/10 1881 i Huseby bruk, död 2/4 1979 på samma ställe.

Florence ärvde huvudgården på Huseby bruk 1934 efter sin fader och blev känd som "Fröken på Huseby".
Florence var starkt engagerad i djurskyddsfrågor och bedrev stor filantropisk verksamhet till förmån för behövande i både Sverige och utomlands i det fördolda.

Hon bedrev omfattande avel på Huseby gods.

Florence blev offer för en omfattande bedrägerihärva som blev en stor massmedial händelse kallad "Husebyaffären" eller "Husebyskandalerna". Hon förlitade sig naivt på rådgivare och personal som både saknade adekvat kunskap om godskötsel och som skodde sig på Florence tillgångar genom diverse skumraskaffärer och tömde Huseby bruks tillgångar.

1956 begärde man på grund av de ekonomiska trångmålen och vanskötsel av Huseby gods (där både djur och marker missköttes) att Florence skulle omyndigförklaras, och Florence lurades året därpå att omyndigförklara sig själv.

Förmyndaren satte Husebys bolag i konkurs och behandlade Florence hårt och förödmjukande. Tillgångar och hästar såldes. Hästarna såldes på en auktion där Florence själv försökte ropa hem dem igen, men på grund av omyndigförklaringen blev hon förvägrad att köpa tillbaka sina hästar.

Florence blev åter myndigförklarad 1976, på grund av en lagändring som innebar att ekonomisk inkompetens inte längre var skäl för omyndigförklarande. Florence återfick dock aldrig kontrollen över Huseby gods igen.

----*----

Om uppfödningen

Här är en kort sammanställning om Florence Stephenss uppfödningar som finns inlagda i Hästkatalogen.

Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)-uppfödningar

  • Antal uppfödningar: 143st
  • Varav utmärkande:
    • Avelsvärde ELIT: 1st
    • Diplom: 1st
    • Hingstar i avel: 1st

Aktiv på följande platser

Florence Stephenss hästar

Dessa hästar finns kopplade till Florence Stephens i Hästkatalogen.

IdHästKönFöddRasFarMorTävlUtmPlatsBildRoll