Bohème

Information

Bohème var en svenskfödd fullblodshingst som föddes 1928 på Taxinge-Näsby av den inom galoppsporten betydelsefulle Ernst Sjögren. Han köptes in till Stömsholm 1932 där han användes i varmblodsaveln till sin död 1952. Men det var framför allt hans son Jovial som skapade grunden till hingstlinjen. Jovial köptes in till Flyinge och stod till stoägarnas förfogande 1955-76. Han Elit-premierades och lämnade inte mindre än 17 godkända hingstar efter sig, med Ceylon som kronjuvel. Andra välkända hingstar ur linjen är t.ex. Labrador, Neapel, Master och Tip-Top.

Under 70-talet procuderades 18st godkända hingstar inom linjen, och Jovial var far till 11 av dem. Under glada 80-talet producerades fem hingstar med Ceylon och Labrador som fäder till två vardera, och på 90-talet fick hingstlinjen ytterligare fyra godkända hingstar där Master var far till alla utom en. Av dessa kastrerades en som åttaåring med bara 16 avkommor, och de övriga tre exporterades.

Tip-Top - vinnaren av sina Breeders Trophy-finaler som 4-, 5- och 6-åring, Lagbrons i VM och 14:e placering i WC-finalen 2006 - var den enda av 90-talshingstarna som lämnade någon nämnvärd mängd avkommor, innan han exporterades 1999 till Kyra Kyrklund, England. Därefter vidare 2004 till Leslie Morse i USA. Han har haft några enstaka avkommor på FAI fram till 2008 och avlivades på grund av testikelcancer i maj i år.

Sedan dess har det inte blivit några fler godkända hingstar inom linjen och inom varmblodsaveln är den nog att betrakta som död. Men som en liten tröst finns det en levande spillra kvar inom den svenska ridponnyaveln som infördes genom Master-sonen Vermont och hans hingstättlingar. Mest uppmärksammad var dubbeltalangen sonen Verdi som var tvåa i femåringarnas ungponnychampionat i dressyr och vann ungponnychampionatet i hoppning året därpå. Han hann med guld i SM och en sjundeplacering i EM som åtta åring innan en skada satte stopp för karriären, tio år gammal avlivades han. Men han lämnade två godkända hingstar i avel i Sverige och faktiskt en i Frankrike, Bosco D’Hurl’Vent.
----*----
  • Grundhingst:
      Bohème f.1928 e.Printonan Boy u.Granada
  •  
  • Antal led i katalogen: generationer
  • Yngsta hingsten i katalogen: Brännornas Don Giovanni f.2011
  •  
  • Hingst med flest avkommor i katalogen:
      Ceylon f.1966 e.Jovial u.Judith (566 avkommor i katalogen)
----*----

Struktur

Hingstlinjen Bohème är en förgrening av linjen Darley Arabian.