Tamara
Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
Om Tamara själv
Tamara
- Född: 2006-2020 (14 år gammal)
- Ras: Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
- Härstamning: e.Carte d'Or u.Cortina
- Tävlingsresultat: hoppning: 120-125cm
- Avkommor i katalogen: 2 st
På mammans sida
Modern Cortina
Mormodern Dina
Morfadern Cortez
- Född: 1981-2003 (22 år gammal)
- Ras: Holsteiner
- Stamboksnr: SWB 679
- Härstamning: e.Cor de la Bryère u.Ohlala
- Utmärkelser: Avelsvärde ELIT
Årets hingst 2003
Gösta Bergengrens memorial 1997
Gösta Bergengrens memorial 2002
Gösta Bergengrens memorial 2003
Gösta Bergengrens memorial 2004 - Tävlingsresultat: hoppning: MSV
- Avkommor i katalogen: 718 st
Importerad 1984, tillhörig Vegeholm Holsteiner AB, Rögle gård, Ängelholm.
Exteriört utlåtande:
"Stor men elegant av utmärkt brukstyp. Lång välansatt hals med naturlig resning, bra manke och kors, något grund i njurpartiet. Välbenad från sidan, korrekt fram, hjulig bak och skruvar. Oregelbundna bakbensrörelser i skritt, bra i trav. Poäng: 98657 = 35"
Premieringsnämndens utlåtande:
"Betäckt 2000 ston (tom 2001). Cortez har visat en utomordentligt god förärvning av hoppegenskaper liksom sin högt meriterade fader, anglonormanden Cor de la Bryère. Han leder tävlingsstatistiken för "medelålders" hingstar och har ett flertal internationellt framgångsrika avkommor i hoppning. Dessutom nedärver han ofta goda travrörelser och en mycket god galopp, karakteriserade av en rund aktion. Däremot är skritten ofta av sämre kvalitet. Den exteriöra förärvningen visar att Cortez oftast ger stora hästar. Han bör kunna användas till de flesta typer av ston för att producera hopphästar och även användas i dressyraveln under förutsättning att aktuella ston har en god skritt."
Död i 19 januari 2003 pga benbrott. I avel 1984, 1987-
Svårklasshästar
Cortez har lämnat 57 "svårklassavkommor" som finns i Hästkatalogen:
Övriga framgångsrika hästar
Cortez har lämnat 32 hästar som finns i Hästkatalogen som utmärkt sig:
På pappans sida
Fadern Carte d'Or
- Född: 1987
- Ras: Holsteiner
- Stamboksnr: SWB 1056
- Härstamning: e.Cor de la Bryère u.Themse
- Utmärkelser: Avelsvärde A 2003
- Tävlingsresultat: hoppning: MSV
- Avkommor i katalogen: 117 st
Importerad 2003 av och tillhörig Nils-Gunnar Hansson, Västerås.
Exteriört utlåtande:
"Maskulin, långlinjerad hingst. Välansatt, välformad hals. Lång manke. Djup, något brant bog. Något sänkt i sin rygg. Välformat kors. Tät och något tåtrång fram. Energisk skritt med normal steglängd. Taktmässig, bogfri och vägvinnande trav."
Förärvningsbeskrivning 2006:
"En hingst med gedigen internationell hopphärstamning, och som själv tävlat på medelsvår nivå. Han har i Tyskland ett positivt avelsindex för hoppning, men ett lågt index för sin dressyrförärvning. Han hade 2005 hela 390 tävlande avkommor i Tyskland, varav 12 med placeringar i Svår klass. Mest känd är stoet Candela NRW, som är den häst som har flest S-klass placeringar i Tyskland. Carte d'Or är en hingst av god typ som ännu bara har ett par fölårgångar i Sverige. Han bör kunna användas till de flesta typer av ston för produktion av hopphästar."
I avel 2003-
Farmodern Themse
- Född: 1981
- Ras: Holsteiner
- Härstamning: e.Landgraf I u.Loni
- Tävlingsresultat: dressyr: Lätt
- Avkommor i katalogen: 1 st
Farfadern Cor de la Bryère
- Född: 1968-2000 (32 år gammal)
- Ras: Selle Français
- Härstamning: e.Rantzau u.Quenotte
- Avkommor i katalogen: 171 st
I avel 1971-
Cor de la Bryère köptes in av Xavier Ribard med planen att ha honom som avelshingst då han gillade både konformationen och stammen. Den lokala nämnden tyckte däremot inte alls samma sak och stuterichefen rekommenderade Ribard att kastrera honom och ansåg att han var en sporthäst snarare än en avelshingst eftersom tidens ideal var en ganska grov hästtyp.
Ribard blev besviken över detta men behöll honom som hingst och blev tio dagar senare såld till Tyskland för 420000 Franc efter att Maas J. Hell och Alwin Schockemöle blivit förtjusta i honom när de var hos Ribard, trots vinterpäls och att han var omusklad och oskodd vid visningen.
De tyska uppfödarna var till en början lite skeptiska till Cor de la Bryère. Precis som i Frankrike var man vid den tiden ute efter kraftigare hästar. I slutet av vintern 1971 förolämpade Maas Hell en Holsteiner stambok-delegation och de vägrade köpa Cor de la Bryère. Att han blivit ratad av fransmännen gjorde inte hans sak starkare. Hell erbjöd sig att behålla hingsten och sälja honom efter att han genomgått bruksprovet. Detta föll i god jord, och några dagar senare hade gentlemännen kommit överens.
När Cor de la Bryère anlände till Elmshorn var han inte välkomnad med öppna armar. Trots det stationerades han på Siethwende, och under sin första säsong betäckte han inte färre än 70 ston.
Samma år gjorde Cor de la Bryère sitt bruksprov och visade att han hade alla kvaliteter man önskar hos en god avelshingst. Uppfödarna såg en arbetsvillig hingst med mycket energi och ett gyllene temperament. En intelligent och alert häst som dessutom visade god hoppotential - teknik och temperament var perfekt, han avslutar hoppet väl, har snabba framben och använder sin rygg excellent, enligt komitténs rapport.
Han var en hingst med god vigör, och 1977 betäckte han 111 ston.
I WBFSH-rankningen för 1992/2001 var Cor de la Bryère rankad på 18 plats och 20 av hans söner var också på listan.
Svårklasshästar
Cor de la Bryère har lämnat 18 "svårklassavkommor" som finns i Hästkatalogen:
1:a EM dressyr, Goodwood 1987
2:a OS dressyr, Seoul 1988
2:a EM dressyr, Mondorf les Bains 1989
3:a EM dressyr, Donaueschingen 1991
Övriga framgångsrika hästar
Cor de la Bryère har lämnat 22 hästar som finns i Hästkatalogen som utmärkt sig: