Tora   108451

Svensk Ardenner se

Stamhistorik - stolinjen

Här visas utvalda hästar ur Tora's stolinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Tora stammar från i rakt nedstigande led.

Stolinjen sträcker sig 1 generationer bakåt från Tora räknat.

Stamhistorik - hingstlinjen

Här visas utvalda hästar ur Tora's hingstlinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Tora stammar från i rakt nedstigande led.

Hingstlinjen sträcker sig 13 generationer bakåt från Tora räknat.

farfarsfarfar
f.1925 †1939
farfarsfarfarsfar
f.1916
Belgisk champion i Bryssel 1923
farfarsfarfarsfarfar
f.1909
farfarsfarfarsfarfarsfar
f.1902
Belgisk Champion i Bryssel 1906-09
8 generationer bak
f.1893 †1903
Fadern till Brin d' Or är officiellt Jupiter, men enligt bland annat den namnkunnige hippologen Arnold van Broekhuyzen ska fadern istället varit en brun hingst vid namn Brèche-Knietje, efter Gerfaut II, från Malhian à Gouy-lez-Piéton.

Brin d'Or var en produkt av flera inflytelserika belgiska kallblodslinjer och blev mycket meriterad. Redan som föl var han magnifik och fyra månade gammal, just avvand, såldes han för 1000 Franc till Jules van Landuyt.

Stationerad hos Jules partner Télesphore D'Hauwer de Vollezele gjorde han en briljant karriär som avelshingst och vann i princip allt.

Mellan 1899-1903 hyrdes han ut till Jules Hazard som ersättare för hans officiella farfar Orange I. Han lämnade ett flertal elitston, bland annat många nationschampions, samt hans välkända son Indigène du Fosteau.

Brin d'Or dog oväntat som tioåring av tarmvred.
9 generationer bak
f.1880 †1893
Jupiter togs av sin uppfödare till Frankrike, där han blev mycket framgångsrik. Han importerades tillbaka till Belgien av Boucquéau och Degrez de Thisnes -lez-Nivelles. Där blev han Champion i Bryssel 1889.

Han var född i Stadget-Boussois och var undan det flerfaldigt prisbelönta stoet Julie.
10 generationer bak
f.1863 †1887
Historien om Orange I är folklore i Belgien. Orange I köptes som 2,5 åring av Auguste Oreins i Dender-regionen. Auguste utgick från sin hemstad Montignies-lez-Lens och gick från by till by med Orange för att betäcka ston för 10 Franc.

Bönderna i trakten brukade försöka hålla Auguste och Orange kvar så länge som möjligt för att kunna betjäna så många ston som möligt. Eftersom Augustes svaghet för alkohol var känd kunde de ibland med hjälp av öl hålla honom kvar flera dagar. Bland bönderna kalaldes Orange för Gugusse (typ "drinkaren"), troligen på grund av sin ägare.

När Orange var 10 år lät premieringsnämnden påskina att det var sista året han var godkänd. Auguste sålde då Orange för 1100 Franc och en kärra halm. Han söp sedan ned sig och dog endast 55 år gammal.

Orange däremot döptes om till just Orange I och köptes av Jules Hazard, kanske som en referens till "Oreins"? På stuteriet i Le Fosteau lämnade han 17 döttrar som lade grunden till det förstklassiga avelsarbete som gjordes där. Han lämnade också sönerna Brilliant och Jupiter.
11 generationer bak
f.1856
Född i Flandern