Santa Rosaxx  

Fullblod gb

Santa Rosa är ett sto som föddes 1889 i Storbritannien.

----*----
----*----

Kuriosa

I sitt hemland startade hon åren 1891-97 i slätlöpningar 14 gånger med två segrar, på häckar 26 gånger med fem segrar och i steeplechase 7 gånger. Sista gången hon löpte i England var i Sandown Park den första maj 1897. Kort därpå importerades hon till Sverige av löjtnant G. von Platen. I Sverige började hon sin löpningsbana vid 8 års ålder. Bakom sig hade hon då starter, segrar och en ålder, vid vilken man numera är van att hinderhästar slutar löpa.

7 juni gick hon oplacerad i en steeplechase med ett fält på 8 hästar, men kort därpå vann hon en häcklöpning i Helsingborg och en vecka senare en steeplechase i Odense. Fem dagar senare vann hon först en slätlöpning i Köpenhamn med 12 startande och två dagar senare Skandinavisk steeplechase, 4000 m., i canter med 5 längder (81 kg). På hösten placerade hon sig i två steeplechaser i Stockholm för att sedan gå över till Tyskland, där hon startade 5 gånger med två segrar.

Jag har med flit dröjt litet vid detta hennes första år i Sverige. Att under samma år löpa i England, Sverige, Danmark och Tyskland med 20 starter och 6 segrar, det är storartat. Man brukar vara van vid att hästar, som importerats, blir utsatta för klima, men det tycks ej ha bekommit Santa Rosa något. Följande år startade hon 7 gånger i Sverige och Danmark med 4 segrar, däribland Köpenhamns steeplechase. Första gången slagen med en hals av Virginia Boy.

Sammanlagt 15 resp. 96 starter på slät- och hinderbanan med 9 resp. 37 segrar. Vinstsumma i Tyskland 55 300 mark, i Skandinavien 18 826 kr. Den 4 augusti 1901 vann hon i Tyskland vid 12 års ålder sin sista löpning, avsaktad halt. Den 27 augusti dog hon i stelkramp efter felaktig veterinärbehandling av ett sår hon fått vid kronranden på vänster framben i sin sista löpning. I hennes dödsruna står:
\"Stupa på slagfältet kunde hon knappast, ty hon gjorde aldrig ett fel vid ett hinder, utan hoppade som ett lejon. Hennes sista löpning var hennes största seger och hon vann den trots allt.\"

Carl Trägårdh i \"Vår hindersport i äldre dagar – och några hästar från den tiden\" i Trav- och Galopprondens vinternummer 1946

Färganlag

På lokus E, extension (svart), har Santa Rosa en enkel uppsättning av av allelen e från sin mor (saknar svart anlag).

På lokus G, grey, har Santa Rosa en enkel uppsättning av av allelen g från sin mor (saknar skimmelanlag).

På lokus C, creme (gul), har Santa Rosa en enkel uppsättning av av allelen C från sin mor (saknar gulanlag).

----*----
Santa Rosa har inga avkommor registrerade i Hästkatalogen. Lägg till avkomma
St Honoratxx  gb

Fullblod

Hermitxx  gb

Fullblod

Newminsterxx  gb

Fullblod

Touchstonexx  gb

Fullblod

Beeswingxx  gb

Fullblod

Seclusionxx  gb

Fullblod

Tadmorxx  gb

Fullblod

Miss Sellonxx  gb

Fullblod

Devotionxx  gb

Fullblod

Stockwellxx  gb

Fullblod

The Baronxx  ie

Fullblod

Pocahontasxx  gb

Fullblod

Alcestisxx

Fullblod

Touchstonexx  gb

Fullblod

Sacrificexx  gb

Fullblod

Fair Rosamondxx

Fullblod

King Johnxx  gb

Fullblod

Kingstonxx  gb

Fullblod

Venisonxx  gb

Fullblod

Queen Annexx  gb

Fullblod

Dinahxx

Fullblod

Clarionxx

Fullblod

Rebekahxx

Fullblod

Seclusionxx  gb

Fullblod

Tadmorxx  gb

Fullblod

Ionxx  gb

Fullblod

Palmyraxx

Fullblod

Miss Sellonxx  gb

Fullblod

Cowlxx  gb

Fullblod

Belle Damexx

Fullblod