Sokratesox  

Arabiskt Fullblod se

Stamhistorik - stolinjen

Här visas utvalda hästar ur Sokrates's stolinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Sokrates stammar från i rakt nedstigande led.

Stolinjen sträcker sig 12 generationer bakåt från Sokrates räknat.

mormor
f.1975
Importerad till Sverige.
mormorsmormorsmor
f.1924
Tagen som krigsbyte av Röda Armen 1939 och tagen till Tersk.
mormorsmormorsmormor
f.1914
12 generationer bak
f.1840
Kohejl-Agjus - funnen i öknen av Count Juliusz Dzieduszycki.
Importerad till Jarczowce, Polen 1845.

Stamhistorik - hingstlinjen

Här visas utvalda hästar ur Sokrates's hingstlinje som har information registrerad i hästkatalogen som utmärker dem på ett eller annat sätt eller som har bild eller kuriosatext inlagd. Detta är hästar som Sokrates stammar från i rakt nedstigande led.

Hingstlinjen sträcker sig 9 generationer bakåt från Sokrates räknat.

far
f.1985
Tillhörig Katarina Törngård/Tjust Araber, Stångeland, Gamleby.

I avel 1996-
Avelsvärde AB 1995, Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
Avelsvärde V 2010, Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
WAHO Trophy Sverige 2011, Arabiskt Fullblod
farfar
f.1974 †2002
Tillhörig Stuteri Eldorado, Uno Toresson och Mia Öberg, Dynestad gård, Ankarsrum.

Ur avel 2002. I avel 1977-01.
Avelsvärde AB 1991, Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
farfarsfar
f.1960
Importerad 1970 av och tillhörig Erik Erlandsson, Möllebackens arabstuteri, Tomelilla.

Exporterad 1976 till USA.

I avel 1971-76.
Avelsvärde B , Svenskt Varmblod (Halvblod, SWB)
farfarsfarfarsfarfar
f.1922 †1953
farfarsfarfarsfarfarsfar
f.1909 †1930
Skowronek, som betyder Lärka på polska, exporterades från Antoniny där han föddes till England som unghäst 1913 av den engelske målaren Walter Winans.

Walter hade varit hos greve Potocki på Antoniny för att jaga och blivit betagen av grevens hästar. På Potockis egen rekommendation köpte han Skowronek för 150 pund. Walter använde honom som modell för flera bronsstatyer innan han sålde honom som ridhäst till Webb Wares.

Webb sålde i sin tur Skowronek till H.V. Musgrave Clark, som både lät ställa ut honom och startade hans karriär som avelshingst.

Skowronek upptäcktes så småningom av Lady Wentworth på anrika Crabbet stud. Eftersom hon var rival till Musgrave köpte hon in Skowronek via en täckmantel, där Musgrave trodde att han sålde till en Amerikan då Lady Wentworth misstänkte att Musgrave annars skulle höja priset eller vägra sälja helt. De båda uppfödarna hade därefter en ganska frostig relation.

På Crabbet blev Skowronek stamhingst. Han användes framgångsrikt på döttrar och barnbarn till den egyptiska hingsten Mesaoud. Han blev också en välkänd hingst i England och enligt obekräftade källor erbjöds Lady Wentworth $250000 av Tersk i Ryssland, men nekade till att sälja.

När han dog donerade Lady Wentworth Skowroneks skalle och hud till British Museum i England. Enligt obduktionen hade han 17 revbenspar, fem ländkotor och 16 svanskotor.

Skowronek var ganska liten, men hade en mycket god och korrekt arabisk typ och ett mycket vackert ansikte.

Skowroneks renrasighet är omtvistad. Dels tvivlar vissa på om hans far, Ibrahim, som importerades via Turkiet verkligen var en ökenfödd arab, eller om hans ursprung egentligen var Turkmensk ras. Greve Potocki själv registrerade Ibrahim som en Kehilan Ajuz, dvs med renrasigt ursprung, och man har i efterhand identifierat Ibrahims ursprung som äkta.

Dels finns en generisk misstro mot den polska arabaveln där man gärna använde arabhingstar i sitt avelsarbete, och man misstänker att icke renrasiga ston blivit registrerade som renrasiga. Skowroneks mor har dock ett noggrant nedtecknat ursprung.

Dessa tvivel har trots detta lett till att vissa privata avelsorganisationer valt att exkludera Skowroneks ättlingar i sina register.
8 generationer bak
f.1899